19 Ogos 2016

Benda dah tiada baru nak



hye semua
sihat
okay berbalik pada tajuk diatas tu
sebenarnya nak bagitahu
pernah tak jadi dekat korang
benda dah habis baru sibuk nak
cuba benda tu masih banyak tiada orang pun nak

Contohnya macam makanan
bila dia masih banyak satu orang pun taknak makan
cuba benda tu dah tinggal satu atau sikit ramai pulak nak berebut
sedangkan yang tadi masih banyak taknak pulak makan
bila dah tinggal sikit atau satu baru nak

Tok Ayah pernah cakap
bila tengah banyak taknak
bila dah nak habis baru nak berebut nak

betul la tu
masa tu baru la nak berebut
bila tak dapat tak puas hati
biasalah tu
bak kata orang benda dah tinggal sikit tu la best untuk berebut

dah tinggal sikit takkan nak kongsi
eh apa pulak boleh je sebenarnya
kalau dah tinggal sikit
bahagi la sama rata
biar semua dapat merasa
barulah adil
ni tak dah tahu tinggal sikit ada yang tak makan lagi
kongsi la

memang lumrah macam tu benda dah tinggal sikit baru nak
bila masih banyak taknak

orang selalu kata bila masih banyak tu makan la
ni tak sibuk dengan bf@gf, duk sibuk layan sosial network
pastu bila dah tinggal sikit atau dah nak habis baru nak
baru datang mencari

sebab tu orang tua-tua selalu cakap
bila masa makan
kita makan
ni tak
masa makan kita sibuk duk main telefon 24 jam
bila makanan dah habis baru terhegeh-hegeh duk nak

masa tu apa pun tak dapat
pastu mula la
bising-bising kata tak ingat orang belakang la
padahal diri sendiri yang salah
masa makan taknak datang
bila dah habis sibuk nak

nak buat macam dah itu memang lumrah manusia
bila ada dia taknak
bila tak der dia nak

apa-apapun ingatla orang belakang
takpun masa mak ayah ,atuk nenek panggil makan
pergi la makan
jangan duk main telefon

telefon tak lari pun
tapi makanan akan lari masuk perut orang
apa salahnya tinggal dulu telefon pergi makan
bila dah habis makan baru sambung main telefon

makan ramai-ramai baru best
bila makan ramai-ramai semua orang dapat merasa sikit sorang
baru lah adil


PS:- Untuk diri sendiri dan anda semua

Sekian, Terima Kasih.

Tiada ulasan :

Copyright © Segala yang terkandung didalam ini milik AizaitulNadia 2011-2015. Segala copy dilarang sama sekali.Tindakan akan diambil dengan segera.